2024-04-25 – 2024-05-26
The furies are at home
in the mirror; it is their address.
Even the clearest water,
if deep enough can drown.
Never think to surprise them.
Your face approaching ever
so friendly is the white flag
they ignore. There is no truce
with the furies. A mirror’s temperature
is always at zero. It is ice
in the veins. Its camera
is an X-ray. It is a chalice
held out to you in
silent communion, where gaspingly
you partake of a shifting
identity never your own.
R.S. Thomas – Reflections
Om utställningen
The furies at home introducerar oss till Torbjörn Bergs rika bildvärld i form av skulpturer och kollage. Utställningen bjuder in betraktaren till en miljö bebodd av djur, möbler, mer eller mindre mänskliga gestalter, eklektiska bilder och artefakter och andra enigmatiska föremål.
Berg arbetar huvudsakligen med gjutning och blandteknik. En del av skulpturerna görs i lera och gips som sedan gjuts i brons, betong eller järn, medan andra består av trä, päls, älghjärtan, plastslangar, blandade vardagsföremål och andra material som han stöter på. Bergs estetik och hans användning av olika skapartekniker ger flera av skulpturerna tvetydiga drag. De framstår lika mycket som organiska varelser som uppstoppade djur eller förstelnade monument.
Kanske bär Bergs föremål och bilder på en djupare symbolik och är resultatet av konstnärens egna självreflektion, eller så härstammar deras mening helt enkelt i deras möten med varandra. Även om verkens hemvist är obestämbar delar de en gemenskap i de imaginära kulturer och historier som miljön bereder för, vare sig denna plats är ett mausoleum, ett kuriosakabinett eller ett samhälle fyllt av liv.
The furies at home är curerad av David Bärtås.
Om konstnären
Torbjörn Berg (f.1959) är en självlärd skulptör, video- och performancekonstnär, uppvuxen och verksam i Stockholm. Därtill har han en bakgrund inom möbelsnickeri. Han fick under tidig ålder undervisning i hemmet av sina föräldrar som själva var konstnärer –hans mamma var textilkonstnär, och pappan var illustratör åt Astrid Lindgren.
Berg har något av en kultstatus inom Stockholms konstscen. Under sin karriär har han arbetat i ett brett fält och varit verksam i flera olika länder. Ett tag försörjde han sig på att spela dockteater i Paris tunnelbana, en annan gång att bygga kulisser till Himmel över Berlin, för att nämna några. Numera gör han ett flertal offentliga konstverk. Kanske mest kända är lekskulpturerna som Berg skapat för Björns trädgård vid Medborgarplatsen i Stockholm.
År 1993 grundade Berg tillsammans med skådespelaren Ylva Törnlund det internationella konstkollektivet Zirkus Loko-Motiv, en konstnärsgrupp som arbetar i fältet mellan konst och teater. Efter 27 år är de fortfarande aktiva med att göra konst, musik, film, performance och teaterframträdanden för unga och vuxna. Zirkus Loko-Motiv har turnerat i Sverige, Finland och Tyskland.
Berg har haft separatutställningar ett flertal gånger på Galleri Candyland och Nationalgalleriet, och har tidigare ställt ut i Köln, Berlin, Helsingfors och Buenos Aires. Bergs konst är representerad på bland annat Krohnes konstsamling i Duisburg, Svenska ambassaden i Berlin, Dieselverkstaden i Nacka samt i Lönneberga i Vimmerby.
Performance och uppträdanden
I samband med utställningen har Torbjörn Berg och hans konstnärskollektiv Zirkus Loko-Motiv framfört ett antal performance och uppträdanden som skapats specifikt för The furies at home. På vernissagen den 25 april uppträdde medlemmar ur Zirkus Loko-Motiv “Furiernas återkomst”, en ilsken föreställning där de titulära furierna uttryckte sin vrede mot konstnären genom att mumifiera honom med hushållspapper.
Därtill anordnades en konst- och musikkväll på Galleri Gemla den 17 maj. Kvällen inleddes av skådespelaren Ylva Törnlund som bjöd på en textuppläsning ur Hjortronlandet av Sara Lidman. Därefter framförde dragspelaren Amanda Fritzén och progglegendaren Torkel Rasmusson (sångare och låtskrivare till bl.a. Blå Tåget) nyskrivna låtar av Rasmusson. Efter musikuppträdandet höll Torbjörn Berg i en artist talk samt en kort introduktion till utställningen.
De olika uppträdandena introducerade nya och annorlunda kontexter till läsningen av konstverken. Framförallt placerade de utställningen i relation till Torbjörns bakgrund inom teater och performativa sammanhang.